کارگاه وحدت کوردی پایان یافت
کارگاه «وحدت کوردی: راههای تقویت آن و چشماندازهای آینده» که در مرکز تحقیقاتی فرات برگزار شد، با پرداختن به موضوعاتی نظیر نقش کوردها در سوریه و اهمیت وحدت پایان یافت.
کارگاه «وحدت کوردی: راههای تقویت آن و چشماندازهای آینده» که در مرکز تحقیقاتی فرات برگزار شد، با پرداختن به موضوعاتی نظیر نقش کوردها در سوریه و اهمیت وحدت پایان یافت.
کارگاه «وحدت کوردی: راههای تقویت آن و چشماندازهای آینده» که از سوی مرکز تحقیقاتی فرات در بوستان آزادی قامشلو برگزار شد، پایان یافت.
روشنفکران، نویسندگان، پژوهشگران، ادبا، روزنامهنگاران و هنرمندان کورد، کنشگران، نمایندگان احزاب سیاسی روژاوای کوردستان، خودمدیریتی دموکراتیک کانتون جزیر و خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، مجلس خانوادههای شهدا، جنبش جامعه دموکراتیک (TEV-DEM) و مجلس سوریه دموکراتیک (مسد)، در این کارگاه حضور داشتند.
موضوعات «اهمیت تقویت اتحاد کوردی»، «بعد ملی اسناد کنفرانس وحدت کوردی» و «نقش کوردها در سوریه و گزینههای قانون اساسی»، مورد بحث قرار گرفت.
نشست با اعلام برنامههای کارگاه و سخنرانی الهام احمد، رئیس مشترک اداره روابط خارجی خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه، آغاز شد.
اهمیت تقویت وحدت کوردی
در نشست نخست که تحت عنوان «اهمیت تقویت وحدت کوردی» برگزار شد، فارِس عثمان، نویسنده و عضو دفتر سیاسی حزب دموکرات مترقی کورد، محمد اسماعیل، رئیس انجمن میهنی کورد در سوریه (ENKS)، و چنار صالح، پژوهشگر مرکز تحقیقات فرات، سخنرانی کردند. این نشست توسط سلیمان الیاس، مدیر مرکز نظرسنجی چاو، مدیریت شد.
فارس عثمان در سخنرانی خود ضمن بحث درباره تاریخ کوردها در سوریه، اعلام کرد که مورخان برجسته، کوردها را صاحبان سوریه خواندهاند. وی اعلام کرد که پس از قدرتگیری حزب بعث، دیدگاهی شوونیستی علیه کوردها اتخاذ شد.
محمد اسماعیل نیز با اشاره به وضعیت سیاسی فعلی در سطح محلی و منطقهای، به نقش کشورهای عربی، آمریکا و کشورهای اروپا در سوریه، تاکید کرد که حکومت سوریه در صدد ایجاد نهادها بر اساس دیدگاهی مرکزگرایانه و نادیده گرفتن اجزا است. وی افزود: «در صورتی که مسئله کورد در سوریه حل نشود، صلح محقق نمیشود و در صورتی که در سوریه ثبات برقرار نشود، در مناطق اطراف نیز ثبات برقرار نخواهد شد.»
چنار صالح با ارزیابی وحدت کوردی و اثرات آن بر آینده مسئله کورد در سوریه، اعلام کرد که این مسئله از منظر مردم حائز اهمیت است. چنار صالح در ادامه سخنانش گفت که روژاوا اگرچه کوچکترین بخش کوردستان است، اما مبارزهای تاریخی و عظیم انجام داده و نقشی جالب توجه بر عهده گرفته است.
شرکتکنندگان بر ضرورت انتشار اسنادی درباره اصیل بودن کوردها در سوریه در رسانهها و برداشتن گامهای نیرومند در راستای وحدت کوردی تاکید کردند.
بعد ملی سند کنفرانس وحدت کوردی
در نشست دوم که تحت عنوان «بعد ملی سند کنفرانس وحدت ملی» برگزار شد، فاضل محمد، پژوهشگر مرکز تحقیقاتی فرات، نورا خلیل، مدیر اجرایی سازمان شمس، و مسعود حامد، مدیر نهاد رسانهای نودَم، سخنرانی کردند و مدیریت نشست بر عهده مهندس اکرم حسین بود.
فاضل محمد به نقصهای موجود در سند کلی کنفرانس وحدت کوردی اشاره کرده و اعلام کرد که در مادههای مرتبط با تعریف دولت سوریه شفافیت وجود نداشت و تفسیر روش اداره کشور نیز نقاط ضعفی دارد.
نورا خلیل نقش جامعه مدنی کورد، جوانا، زنان و فعالیتهای مدنی اشاره کرد و اظهار داشت که جوانان کورد نقشی اساسی را بر عهده دارند و به یمن مبارزات جوانان، خلق کورد به سطح ایجاد همپیمانی رسیده است.
مسعود حامد نیز نقش رسانهها در کمک به مفاد این سند و تقویت وحدت کوردی را مورد ارزیابی قرار داد و بر ضرورت تهیه برنامههایی درباره موضوعات این کنفرانس تاکید کرد.
شرکتکنندگان نیز تاکید کردند که سند منتشر شده در این کنفرانس یک قانون اساسی نیست بلکه صرفا شامل چند ماده برای مذاکره با حکومت دمشق میباشد. وی اعلام کرد که نهادهای مطبوعاتی کورد باید بر اساس سطح گامهای تاریخی کنونی که در جامعه کورد برداشته میشوند، فعایت کنند.
نقش کوردها در سوریه و گزینههای قانون اساسی
در جلسه سوم نیز که با عنوان «نقش کوردها در سوریه و گزینههای قانون اساسی» برگزار شد، حسن محمد علی، مسئول دفتر روابط عمومی مسد، محمد شوقی محمد، رئیس مشترک شورای اقتصادی خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، و وکیل موسی موسی سخنرانی کردند. رئیس مشترک روابط دیپلماتیک شمال و شرق سوریه نورشان حسین، مدیریت شد.
حسن محمد علی درباره بعد ملی سند و نقش کوردها در آینده سوریه صحبت کرده و اعلام کرد که کنگره برگزار شده در دمشق، اجزای مردم سوریه را نادیده گرفته است.
محمد شوقی محمد نیز نظام مرکزی و غیرمتمرکز در سوریه را مورد تفسیر قرار داد و اعلام کرد که در دوران رژیم بعث یک نظام سیاسی مرکزی تحت کنترل این حزب وجود داشت. وی اعلام کرد که در این نظام تمامی حقوق مردم سلب شده و انتخابات صرفا یک امر ظاهری و تشریفاتی بود.
موسی موسی نیز در بحث از تضمینات قانونی درباره حقوق کوردها و دیگر اجزا، اعلام کرد که در سوریه قوانینی منتشر میشوند که هیچ شباهتی به قانون اساسی ندارند. وی تاکید کرد که باید مجلس قانون اساسی و دادگاه قانون اساسی تشکیل شود و سیستم پارلمانی برای این امر بسیار مناسب است.
شرکتکنندگان اعلام کردند که در صورت توافق میان خودمدیریتی دموکراتیک و حکومت دمشق، باید تضمینات بینالمللی وجود داشته باشد.
کارگاه با تقدیم تقدیرنامه از شرکتکنندگان، پایان یافت.